0 Comments 657
PREDOSKARJEVSKA VROČICA: 3 FILMI, KI JIM NAPOVEDUJEJO ZLATE KIPCE

Biografska zgodovinska drama NAJTEMNEJŠA URA (Darkest Hour) –
v kihu od 25. januarja, premiera 24. januar
Pred nami je navdihujoča resnična zgodba umeščena na začetek druge svetovne vojne, ko se novo pečeni predsednik britanske vlade Winston Churchill zoperstavi mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteva, da se okupatorju ne sme popuščati. Preostalo vlado, ki je resno razmišljala o pogajanjih za mirovno pogodbo (Hitler je do junija 1940 osvojil že polovico Evrope), je postavil pred dejstvo, da se bo Britanija borila za svoje ideale in svobodo naroda. Že v svojem prvem govoru kot premier je 19. maja 1940 sodržavljanom ni obljubil »ničesar razen krvi, truda, solz in potu«. Napovedal je, da se vojna lahko konča samo z zmago »za katerokoli ceno«. Njegova odločitev je spremenila tok zgodovine, saj je z uveljavljanjem takšne politike okrepil samozaupanje in voljo do odpora Britancev in s tem ustvaril osnovo za končno zmago nad Hitlerjem.


 
*V glavni vlogi enega najpomembnejših Britancev vseh časov bo nastopil Gary Oldman , ki  je za vlogo v kateri se dobesedno zlije z videzom in politikovo karizmo, prejel zlati globus za najboljšo moško vlogo v drami. Z njim bosta zaigrali Kristen Scott Thomas kot njegova žena in Lily James v vlogi tajnice.PREMIERA: 24. januar, ob 20. uri, Kolosej Ljubljana (vstopnice so že v prodaji TUKAJ).
Urednike in novinarje, ki bi želeli na premiero, prosimo, da nam to sporočijo najkasneje do torka, 23. januarja do 12.ure. Število novinarskih vstopnic je omejeno.


Komična drama LADY BIRD –
v kinu od 15. februarja, predpremierno prikazovanje od 8. do 14. februarja
Komična drama o sedemnajstletnici, ki ima občutek, da ji bo življenje spolzelo iz rok, je režijski prvenec sicer igralke Grete Gerwing, ki je zanj napisala tudi scenarij. Odkar je film ugledal luč sveta, je o njem veliko slišati.

Zgodba je postavljena v leto 2002. Christine McPherson, ki sama sebe poimenuje Lady Bird, je uporniška in ambiciozna najstnica, ki ima občutek, da ji bo življenje spolzelo iz rok. Hrepeni po avanturi, boljšem življenju in novih priložnostih, ki jih zaman išče na hodnikih kataloške gimnazije v zakotnem Sacramentu. Pesti jo buren odnos s sicer ljubečo in predano, a hkrati trmasto mamo, ki ne popušča v svojih načelih in odločitvah. Lady Bird se ji vztrajno postavlja po robu in nekoč celo skoči iz vozečega avtomobila. Mati in hči pa si v marsikateri lastnosti in odzivu ne bi mogli biti bolj podobni. 


*Film se ponaša z zlatim globusom za najboljši film v kategoriji muzikal ali komedija, glavna igralka Saoirse Ronan pa se lahko pri rosnih triindvajsetih pohvali z globusom za najboljšo žensko. Mnogo filmskih nagrad in nominacij zanje je za svoj doprinos k filmu prejela tudi Laurie Metcalf, ki igra mamo. PREDPREMIERNO PRIKAZOVANJE: od 8. do 14. februarja, Kinodvor
Več informacij je na voljo TUKAJ.

Drama FANTOMSKA NIT –
v kinu od 22. februarja, predpremierno prikazovanje od 15. do 21. februarja

Režiser Paul Thomas Anderson (Gospodar, Tekla bo kri) in oskarjevec Daniel Day-Lewis, ki s filmom zaključuje svojo igralsko kariero, nam bosta naslikala razkošen portret umetnika in žensk, zaradi katerih se vrti njegov svet.

V filmu sledimo zgodbi uglednega modnega oblikovalca Reynoldsa Woodcocka (Daniel Day-Lewis), ki skupaj s sestro Cyril (Lesley Manville) vodi modno hišo The House of Woodcock, v kateri se oblači londonska aristokracija 50. let. Njihove stranke so smetana takratne družbe – ne manjka ne filmskih zvezdnic in kraljevih dostojanstvenikov ne bogatih dedinj in ostalih petičnih dam izbranega okusa. Ženske prihajajo in odhajajo iz Reynoldsovega življenja – zapriseženemu samcu dajejo navdih in prijetno družbo. Vse dokler mu poti ne prekriža mlada in odločna Alma (Vicky Krieps), ki kmalu postane njegova ljubimka in muza. Čeprav je modni oblikovalec že prestopil prag zrelih let je ljubezen tista, ki zmoti in pretrese njegovo utečeno in previdno ukrojeno samsko življenje.*Da bi postal modni oblikovalec Reynolds Woodcock, je 60-letni Daniel Day-Lewis pregledal arhivske posnetke modnih revij iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja, preučeval življenja oblikovalcev in, kar je najpomembnejše, naučil se je šivati. Za vlogo je bil za zlati globus nominiran za najboljšega glavnega igralca v drami.PREDPREMIERNO PRIKAZOVANJE: od 15. do 21. februarja, Kinodvor
Več informacij je na voljo TUKAJ.

PREDREMIERA Z REVIJO ELLE: 15. februarja ob 19.00, Kino Bežigrad
Več informacij je na voljo TUKAJ.