0 Comments 5590
FANTOMSKA NIT (Phantom Thread)

Že ta teden bomo tudi pri nas dočakali novi film režiserja Paula Thomasa Andersona FANTOMSKA NIT, v katerem v glavni vlogi blesti večni posebnež med igralci Daniela Day - Lewis. Ta je že pred časom napovedal, da bo drama, v kateri bo  upodobil krojača in modnega oblikovalca, ki v 50. letih prejšnjega stoletja v Londonu ustvarja za petične stranke, zadnji film, ki ga bo posnel kot igralec.
 
Film je nominiran za šest oskarjev in sicer za najboljši film, najboljšega režiserja (Paula Thomasa Anderson), najboljšega igralca v glavni vlogi (Daniel Day – Lewis), najboljšo igralko v stranski vlogi (Leslie Manville), najboljšo kostumografijo in najboljšo izvirno glasbeno podlago. Filmsko mojstrovino si bo mogoče ogledati na predpremieri z revijo ELLE, ki bo v četrtek, 15. februarja ob 19. uri v Kinu Bežigrad, predpremierni teden pa pripravljajo tudi v Kinodvoru, kjer bo film na sporedu od 15. do 22. februarja

Drama FANTOMSKA NIT na redni spored kinematografov prihaja 22. FEBRUARJA 2018.


Novinarje, ki bi želeli na predpremiero v Kino Bežigrad, prosimo, da nam to sporočijo najkasneje do srede, 14. februarja  do 12.ure. Število novinarskih vstopnic je omejeno.

O ZGODBI:
»Marsikaj bi rad naredil. Vendar brez tebe ne morem.«
Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) je ugleden modni oblikovalec, ki skupaj s sestro Cyril (Lesley Manville) vodi modno hišo The House of Woodcock, v kateri se oblači londonska aristokracija 50. let. Njegove stranke so smetana takratne družbe – ne manjka ne filmskih zvezdnic in kraljevih dostojanstvenikov ne bogatih dedinj in ostalih petičnih dam z izbranim okusom. Ženske prihajajo in odhajajo iz Reynoldsovega življenja – zapriseženemu samcu dajejo navdih in prijetno družbo. Vse dokler mu poti ne prekriža mlada in odločna Alma (Vicky Krieps), ki kmalu postane njegova ljubimka in muza. Čeprav je modni oblikovalec že prestopil prag zrelih let je ljubezen tista, ki zmoti in pretrese njegovo utečeno in previdno ukrojeno samsko življenje.

ZANIMIVOSTI:
  • Da bi se čim bolj stopil z vlogo modnega oblikovalca Reynoldsa Woodcocka, je Daniel Day-Lewis pregledal arhivske posnetke modnih revij iz 40. in 50. let prejšnjega stoletja in preučeval življenja oblikovalcev. Naučil se je celo šivati.
  • Za kostumografa Marka Bridgesa, pogostega Andersonovega sodelavca, je bila za zgodbo, ki govori o izdelovanju oblačil, edina rešitev ustvariti kostume iz nič. Izposoja ali najem vintidž modnih kosov iz muzejev ali kostumskih hiš ni prišla v poštev.
  • Daniel Day - Lewis ljubi ustvarjanje. Kot najstnik je v Londonu študiral obdelavo lesa. Še pred 19. letom, ko je bil sprejet na gledališko šolo, je bil razdvojen med igralskim življenjem in izdelovanjem pohištva ter nikoli ni opustil svoje obsedenosti s procesom izboljševanja spretnosti.
  • Paul Thomas Anderson je film Fantomska nit posvetil svojemu vzorniku, lani preminulemu ameriškemu režiserju Jonathanu Demmeju.
  • Ker v času snemanja Fantomske niti ni bil na voljo nihče od režiserjevih rednih direktorjev fotografije, je to vlogo tokrat prevzel sam. Vendar se iz spoštovanja do stroke pod film ni želel podpisati kot direktor fotografije.

IGRAJO:
 Daniel Day- Lewis, Lesley Manville, Vicky Krieps
SCENARIJ IN REŽIJA: Paul Thomas Anderson (Tekla bo kri, Magnolija, Gospodar)
PRODUCENTI: JoAnne Sellar, Paul Thomas Anderson, Megan Ellison in Daniel Lupi                             
GLASBA: Jonny Greenwood
KOSTUMOGRAFIJA: Mark Bridges
ŽANR: Drama